Veľmi využívaná a obľúbená korenina našej kuchyne. Od omáčok, cez zaváranie uhoriek až po nátierky a šaláty je používaný čerstvý alebo sušený kôpor.Ako liečivo bol využívaný už v starom Egypte.Pomáha pri plynatosti, usmrcuje patogénne črevné baktérie. Uvoľňuje kŕče tráviaceho systému. Odporúčaný je pri chorobách pečene a žlčníka.Recept pri kolike a plynatosti: 1 polievkovú lyžicu plodov pomelieme, zalejeme 1 l vody, krátko povaríme, necháme 3 hodiny postáť. Užívame 3x denne 3 kávové lyžičky. Deti len 1x!S
Jedno z najrozšírenejších korenín našej kuchyne.Prenikavá a známa chuť prastarého korenia je schovaná v celých semenách. Semená sú vynikajúcim liekom proti plynatosti, pri žalúdočných problémoch (kŕče), pri pľúcnych chorobách. A výborne odstraňuje zlý dych, napríklad po cesnaku.Recept pri kolikách: 1 šálku čierneho čaju okoreníme štipkou čerstvo mletej rasce.Na bronchitídu: 3x denne čaj z rasce, príprava ako pri kolike.Zloženie: semená rasceProdukt ekologického kontrolovaného poľnohospodárstvaKrajina pôvo
Používa sa do varených a pečených jedál podľa kuchárskej knihy svätej Hildegardy z Bingenu. Podobá sa našej rasci, svojou orientálnou chuťou sa však líšia. Korenie jednodruhové v bio kvalite.
Rímska rasca alebo kumín (cummin) je jednoročná odroda rasce. Má výraznú chuť a o niečo sladšiu arómu ako klasická rasca. Do špecialít podľa kuchárskej knihy svätej Hildegardy z Bengenu. Nenechajte sa pomýliť! Napriek tomu, že mená majú rovnaké, rímska rasca chutí úplne inak ako tá „naša“. Mohli ste sa s ňou už stretnúť pri používaní karí korenia, ktorého býva často súčasťou. Dodá vašej kuchyni orientálny nádych. ZLOŽENIE: rasca rímska mletá bio SKLADOVANIE: skladujte v suchu a chlade.lt;/p> KRAJINA
Pizza, cestoviny a lasagne ochutené touto zmesou korenia vyčarujú chute talianskej kuchyne. Korenie sa výborne hodí do minestrone, talianskej zeleninovej polievky, ktorú je ideálne zjemniť parmezánom. Keď k tomu zahryznete ciabattu, skvelá večera s priateľmi môže začať. Zloženie: bazalka bio, oregano bio, tymian bio, ligurček bio
Jedno z najrozšírenejších korenín našej kuchyne. Používa sa na ochutenie pečiva, polievok, omáčok.Zloženie: plod rasceProdukt ekologického kontrolovaného poľnohospodárstvaKrajina pôvodu: ČR
Kurkuma korenie, liek i farbivo. Kurkuma je korenie, známe aj pod menom žltý zázvor. Pochádza z južnej Ázie. Používaná ako liek, korenie a aj farbivo. Dodáva jedlu jemne pikantnú a exotickú chuť. Kurkuma privádza do tela energiu, dodáva ju pečeni, žlčníku, ničí škodlivé baktérie v črevách. Tiež dobre pôsobí na čistenie pleti, v Indii sa používa aj do pleťových masiek.
Pravý kardamóm - viac než len chuť Štipka kardamómu pridaná do čaju alebo kávy vám prinesie silu a vôňu Orientu. Tradične sa kardamóm pridáva aj do vianočného pečiva a ovocných zákuskov. Kardamóm sa tradične používa v ayurvéde pre priaznivé účinky na organizmus.
Majorán aj pamajorán (čiže oregano) pochádzajú z rodu hluchavkovitých, čím sa veľmi podobajú. V kuchyni všal platí: buď jedno, alebo druhé.
Voňavá zmes korenia na zohrievajúcu rannú obilnú kašu.
Bylinková zmes s oreganom a cesnakom pre taliansku kuchyňu.
Alternatíva pre obdobie, keď nie sú čerstvé rajčiny alebo na cesty.
Celé chilli lusky pridajú do vašich jedál ten správny oheň.
Listy medvedieho cesnaku majú podobné použitie ako klasické strúčky cesnaku.
Senovka modrá má jemnejšiu chuť ako jej príbuzná Senovka grécka.