Kto má medovku na záhrade, môže sa tešiť z jej citrónovej vône pri každom prechode okolo nej. Tento čaj má v sebe niečo veľmi osviežujúce a chutí rovnako dobre studený aj teplý. Medovka je bylinka s všestranným využitím. Limonáda z čerstvého zázvoru, citrónu, medu a medovky je veľmi chutným a osviežujúcim popoludňajším nápojom. Môžete ho zľahka osladiť alebo zmiešať s ovocnou šťavou.
Zmes mletého korenia na ochutenie domáceho perníka, medovníkov, ako aj iných druhov múčnikov.
Zo žihľavy sa dá pripraviť lahodný čaj, ktorý sa veľmi dobre hodí na jarné obdobie a vďaka svojim prečisťujúcim účinkom môže byť použitý k vnútornej očiste. Žihľava je horúci porast a darí sa jej v pôdach bohatých na živiny. Dorastá až do výšky jedného metra. Na listoch a stonkách sa nachádzajú žahavé vlákna, ktorých špičky sa pri dotyku odlomia a spôsobia na koži svrbivé a pálivé vyrážky. Táto rastlina však patrí k najdôležitejším bylinám našej zemepisnej šírky.
Nie je náhodou, že nemecký názov tejto bylinky v preklade znamená „plášť ženy“, pretože alchemilka je skutočne účinným prostriedkom na „ženské problémy“. Využívajú sa listy, stopky a kvet. Nálev z alchemilky má jemne piepornú, horkastú chuť, leskne sa zlatistou farbou a vonia po letnom kvete. Listy sú na okrajoch zubaté a na zadnej strane ľahko pokryté páperím. Tento čaj sa skvele hodí k sushi a maki, k steakom aj jahňaciemu.
Čerstvo uvarený harmančekový čaj z kvalitných kvetov je aromatický a má kvetinovú chuť. Žltý čaj je ešte jemnejší, ak ho osladíte medom a pridáte trochu citróna. Keď ho podávate v sklenenej kanvici a necháte v nej niekoľko kvetov, už len pohľad naň je pôžitkom. Ideálny čas na zber harmančeka je tretí až piaty deň po odkvitnutí, keď sú kvety najsilnejšie.
Odháňa upírov a chutí gurmánom! Kto sa mu vyhýba kvôli strachu zo zápachu z úst, ten o dosť prichádza. Mnohými milovaný a inými nenávidený dáva cesnak pokrmom ich charakter. Jeho intenzívna, ostrá aróma sa pri varení alebo pečení rýchlo zmení a chutí podstatne sladšie a jemnejšie ako surový variant. Cesnak je obzvlášť obľúbený v strednej a južnej Európe, kde zjemňuje cestoviny, zeleninové pokrmy a pečeni. Niektoré španielske Tapas, obzvlášť „Gambas al ajillo“, žijú z intenzívnej arómy cesnaku. Strúčiky ch
U mnohých milovníkov Kréty vyvoláva tymián spomienky na dovolenku. Zemite pieporná chuť pripomínajúca aníz, mätu a gáfor dodáva stredomorským jedlám ich charakteristickú chuť. Tymian sa veľmi dobre hodí k cibuli, vínu a pivu. Pór s maslom, bielym vínom a tymianom dusený v rúre je neuveriteľne chutný a hodí sa takmer ku všetkému. Vynikajúce je týmto stredomorským korením dochutiť paradajky, jahňacie, huby a zemiaky.
Bylinná a korenivo živičná chuť rozmarínu nám pripomína typickú atmosféru stredomorských krajín. Zelené, ihličkovité lístky zjemňujú talianske zeleninové a paradajkové pokrmy, ku ktorých príprave neodmysliteľne patrí olivový olej. Vetvičky rozmarínu ozdobia pečené kurča aj jahňacie mäso. Pravý domáci chlieb s rozmarínom, trošku olivového oleja, fľaša dobrého vína – a posedenie s priateľmi môže začať.
Sortiment jednodruhových korenín sa rozširuje o paradajkové vločky v biokvalite. Oceníte ich predovšetkým v talianskej kuchyni: vmiešajte tento sušený poklad do pesta, oleja alebo jednoducho nasypte na cestoviny či bruschettu a užite si plnú chuť rajských jabĺčok.
O petržlene nemôžeme povedať, že sa na niečo nehodí. Možno preto patrí k tým kuchynským bylinám, ktoré sa zdajú v stredoeurópskej kuchyni nenahraditeľnými. Vňať s hladkými alebo kučeravými lístkami sa v našich zemepisných šírkach veľmi často as obľubou používa do množstva jedál. Vedľa polievok, šalátov a zemiakov, ku ktorým skvele hodia sa dajú z vňate vykúzliť rôzne kreatívne pokrmy. Petržlen sa prirodzene skvele hodí k rybám, vajíčkam, zelenine a takmer ku všetkému, na čo má človek chuť.
Korenie je viac ako len kýchací prášok. Sušené nelúpané zrniečka semienok korenia majú jemnú ovocnú vôňu a intenzívnu ostrú prenikavú chuť. Ovocie sa zberajú tesne pred jeho úplným dozretím a potom sa sušia. Čierne korenie je mnohostranne využiteľné a používa sa celé, drvené alebo čerstvo mleté. Zjemňuje a zostruje pikantné aj sladké pokrmy: šaláty, dresingy, čerstvé cestoviny, mäso, ryby i perník. Presne vieme, kde naše korenie rastie.
Korenie je viac ako len kýchací prášok. Sušené nelúpané zrniečka semienok korenia majú jemnú ovocnú vôňu a intenzívnu ostrú prenikavú chuť. Ovocie sa zberajú tesne pred jeho úplným dozretím a potom sa sušia. Čierne korenie je mnohostranne využiteľné a používa sa celé, drvené alebo čerstvo mleté. Zjemňuje a zostruje pikantné aj sladké pokrmy: šaláty, dresingy, čerstvé cestoviny, mäso, ryby i perník. Presne vieme, kde naše korenie rastie.
Zaujímavá aromatická kombinácia rôznych druhov korenia je veľmi chutnou záležitosťou. Čerstvo mletá je vhodná na pikantné dochutenie takmer každého jedla: do čerstvo uvarených cestovín, k rybám, ryžovým pokrmom a zelenine. Kvôli jeho ostrosti by sa mal dávkovať opatrne! Presne vieme, kde naše korenie rastie.
Laszlo, Janos a Piroska milujú papriku. Keď zacítite vôňu papriky, okamžite si spomeniete na Maďarsko - krajinu guláša, kuraťa na paprike a ďalších jedál, ku ktorým paprika neodmysliteľne patrí. Toto tmavočervené korenie je obľúbené aj vo zvyšku sveta a tvorí významnú súčasť mnohých svetových kuchýň. Vôňa papriky je výrazná s tónmi ovocia. Pri používaní papriky neexistujú žiadne obmedzenia, ale v každom prípade treba mať na pamäti, že v horúcom oleji horkne, preto sa jej vyhnite. Bola by škoda nechať si u
Laszlo, Janos a Piroska milujú papriku. Keď zacítite vôňu papriky, okamžite si spomeniete na Maďarsko - krajinu guláša, kuraťa na paprike a ďalších jedál, ku ktorým paprika neodmysliteľne patrí. Toto tmavočervené korenie je obľúbené aj vo zvyšku sveta a tvorí významnú súčasť mnohých svetových kuchýň. Vôňa papriky je výrazná s tónmi ovocia. Pri používaní papriky neexistujú žiadne obmedzenia, ale v každom prípade treba mať na pamäti, že v horúcom oleji horkne, preto sa jej vyhnite. Bola by škoda nechať si u