Dobromyseľ alebo oregano – umenie talianskej kuchyne by nebolo dokonalé bez tohto bylinného, pieporného, horko-ostrého korenia. Stredoeurópania už od Talianov niečo pozerali. Radi používajú oregano do zeleninových pokrmov alebo omáčok na cestoviny. Oregano sa výborne hodí aj do ostrých jedál, práve preto ho možno nájdeme v celom rade mexických pokrmov. Ovčí syr s olivovým olejom a oreganom, to všetko zabalené v alobale a položené na gril, vlažný letný večer a pohár vína. Užite si doma dovolenku!
Majoránka aj oregano pochádzajú z rodu hluchavkovitých, preto sú si veľmi podobné. Neexistuje však vzájomná súrodenecká harmónia. V kuchyni je to jedno alebo druhé. Majoránka má oveľa jemnejšiu arómu ako oregano a má aj menej korenistú a mierne sladkú chuť. Jeho jemná aróma úžasne dochutí čerstvý syr alebo zeleninový šalát. Je ideálny na prípravu výdatných zimných jedál, ako je zemiaková polievka alebo zverina. Dobre ladí s bobkovým listom a borievkou. Majoránka výborne chutí s kapustou alebo strukovinami
Ligurček je klasická polievková vňať, ktorá vonia po anízu, citróne a droždí. Jeho chuť niekomu pripomína zeler a inému zase „maggi“ v prírodnej podobe. Obmedziť jeho použitie iba na polievky by však bola škoda. Veľmi dobre sa hodí do zeleninových zmesí s koreňovou zeleninou a strukovinových pokrmov. Ligurček vie nádherne vytiahnuť chuť mäsa, najmä jahňacieho i bravčového a dodá mu nezameniteľnú šťavnatú chuť. Kto má chuť na nejaké rýchle jedlo, tomu odporúčame miešané vajcia s tekvicovým olejom a libečko
Čím je pre nás petržlen, tým je v Ázii vňať koriandra. Zelené listy majú výraznú, sladko-bylinnú arómu a výborne sa vynímajú v thaiskom curry, vietnamskom Pho (rezová polievka), ale aj v peruánskej Ceviche (surová ryba s citrónom a koriandrom). Vňať koriandra sa tiež vďaka svojej aróme často používa na dochutenie šalátov, polievok a omáčok a neodmysliteľne patrí do ázijskej a orientálnej kuchyne.
Kôpor je oveľa viac než len „nať do uhorkov“. Uhorky s kôprom a jogurtom sú síce báječným letným osviežením, napriek tomu je škoda nespoznať ďalšie možnosti, ktoré nám toto aromatické korenie ponúka. Kôpor vonia po citróne a výborne sa hodí ku koreňovej zelenine, fazuľám, zemiakom a červenej repe. Aj ruský boršč (polievka z červenej repy) nutne potrebuje kôpor, aby chutil autenticky. Veľmi chutný je aj indický šošovkový špenát, ktorého charakter určuje vňať a semienka kôpru. Kto má rád nórsku kuchyňu, môž
Kmín je korenie pochádzajúce najmä z nemecky hovoriacich krajín a je známe najmä ako korenie na chlieb. Pečené bravčové mäso, kapusta a kyslá kapusta sa opierajú o jeho ostrú, horkosladkú vôňu. Hnedé semienka ochucujú zemiakovú polievku alebo tvarohovú nátierku a sú základom niektorých tradičných severoafrických jedál, napríklad marockej rascovej polievky.
Kmín je korenie pochádzajúce najmä z nemecky hovoriacich krajín a je známe najmä ako korenie na chlieb. Pečené bravčové mäso, kapusta a kyslá kapusta sa opierajú o jeho ostrú, horkosladkú vôňu. Hnedé semienka ochucujú zemiakovú polievku alebo tvarohovú nátierku a sú základom niektorých tradičných severoafrických jedál, napríklad marockej rascovej polievky.
Sviežosť juhovýchodnej Ázie! Svieža citrónová chuť citrónovej trávy sa hodí do teplej, vlhkej klímy Vietnamu a Thajska. Tam je táto rastlina obzvlášť obľúbená: ryby, kuracie mäso, morské plody, polievky a zelenina sa zjemňujú týmito zeleno-bielymi stonkami. Ryba marinovaná a upečená s citrónovou trávou a limetkovou šťavou je veľmi chutným letným pokrmom. Kto má chuť na niečo nové, môže citrónovou trávou aromatizovať svoje ovocné kompóty.
Naše chilli vločky sú hrubo mleté z chilli papričiek so strednou ostrosťou (okolo 20 000 SHU, ostrosť sa s jednotlivými šaržami môže meniť). Chilli vločky potešia všetkých milovníkov Chilli con carne, blysnú sa aj v omáčkach na cestoviny, v karí, ohnivých marinádach a výnimočných dezertoch. Chilli vločky sa hodí aj do mlynčeka na korenie.
Okúste skutočnú ostrosť latinskoamerickej, africkej, či orientálnej kuchyne. V kuchyni sa použitie čili medze nekladú. Kto má rád ostré a hľadá intenzívny chuťový zážitok, neodolá a siahne po tomto čili, ktorého ostrosť sa označuje číslom 6. Hodí sa do cestovinových omáčok alebo na prípravu marinád. Tiež dezerty môžu zniesť trošku ohňa, obzvlášť odporúčame čokoládovú čili omáčku, ktorá sa výborne hodí k zmrzline aj pikantnému kurčaťu. Stupeň ostrosti je na každom balení označený stupnicou 0-10.
Z Apollonovej hlavy rovno na váš tanier. Zatiaľ čo bol vavrín u Rimanov a Grékov symbolom múdrosti, dokázal sa v priebehu storočí presadiť aj ako korenie. Bola by škoda, keby nepristál na vašom tanieri. V súčasnosti ho pravidelne nájdeme v polievkach a ragúti. Sladká balzamová aróma lístkov podobná muškátu výborne vyniká na jahňacom i hovädzom pečeni, na zverine av marokánskom Tajines. Kto pripravuje rybu a naplní ju citrónom, feniklom a bobkovým listom, dostane obzvlášť chutný pokrm. Lístky môžu byť nase
Kto má rád ostré a hľadá intenzívny chuťový zážitok, neodolá a siahne po tomto ohnivo ostrom chilli. Stupeň ostrosti = 9. Môžete ho rozomlieť alebo povariť celý struk. V kuchyni sa použitie čili medze nekladú. Hodí sa do cestovinových omáčok alebo na prípravu marinád. Tiež dezerty môžu zniesť trošku ohňa, obzvlášť odporúčame čokoládovú čili omáčku, ktorá sa výborne hodí k zmrzline aj pikantnému kurčaťu. Stupeň ostrosti je na každom balení označený stupnicou 0-10.
Bazalka je korenie, bez ktorého si pesto na cestoviny dokážeme len ťažko predstaviť. Dávno nie je stráženým tajomstvom talianskej kuchyne a používa sa do rôznych omáčok a zeleninových šalátov. S plátkami paradajok a mozzarelou je výborným predjedlom. Keď bazalku zmiešame s nastrúhanou citrónovou kôrou, cesnakom a hnedým maslom, vznikne nám veľmi chutná letná kreácia na vmiešanie do rizota.
Listy šalvie sú zamatovo hladké, jemne aromatické a svojou vôňou pripomínajú kadidlo. Slovo šalvia je odvodené od latinského „salvare“, čo znamená „liečiť a opatrovať“. Šalviový čaj má príjemne korenený tón a všeobecne je známy pre svoje hojivé a dezinfekčné účinky. Táto bylina má svoj pôvod v stredomorí, kvitne od júla do augusta svetlo modro, modro-fialovo, bielo alebo ružovo.
Zo žihľavy sa dá pripraviť lahodný čaj, ktorý je známy pre svoje očistné účinky na organizmus. Žihľava je horúci porast a darí sa jej v pôdach bohatých na živiny. Dorastá až do výšky jedného metra. Na listoch a stonkách sa nachádzajú žahavé vlákna, ktorých špičky sa pri dotyku odlomia a spôsobia na koži svrbivé a pálivé vyrážky. Táto rastlina však patrí k najdôležitejším bylinám našej zemepisnej šírky.