Veľmi chutný a voňavý pôstny čaj je ideálnym sprievodcom počas obdobia, kedy je vaša ľahšia a zdravá.
Práve v taký deň, keď sa človek nemôže správne naštartovať, príde vhod citrónová tráva. Už jej intenzívna vôňa vás postaví na nohy. Prapôvodnou domovinou citrónovej trávy je India alebo Srí Lanka. Je výbornou náhradou kávy, pretože citrónová tráva stimuluje všetky zmysly.
Badián veľmi silne povzbudzuje trávenie, pomáha pri žalúdočných kŕčoch, pri reumatizme a uvádza organizmus do rovnováhy. Dokáže upokojovať kašeľ a uľahčuje dýchanie. Toto korenie pochádza z Číny a má podobnú chuť ako aníz. Používa sa pri pečení sladkého pečiva, varení kompótov, džemov a lekvárov. Osvedčil sa rovnako aj v orientálnych pokrmoch, omáčkach a jedlách z rýb.
Máte chuť na skutočné osvieženie? Zoznámte sa s týmto vynikajúcim triom mäty piepornej, čokolády a kučeravého. Vo vašej šálke rozohrá symfóniu sviežich chutí a vôní! Hoci popularita mäty v posledných rokoch rastie, táto skromná rastlina nie je v spoločnosti byliniek žiadnym nováčikom. Napríklad Karol Veľký nechal v záhradách svojej ríše pestovať rôzne druhy mäty už v 9. storočí.
Pikantná koreniaca zmes obsahujúca chilli a cesnak s množstvom sušenej zeleniny je vhodná pre všetkých, ktorí obľubujú pikantné chute. Pridáva sa ku koncu varenia.
Stredomorská koreniaca zmes s paradajkami, bazalkou a oreganom. Lahodne korení a hodí sa pre prípravu stredomorských pokrmov. Pridáva sa ku koncu varenia.
Táto morská soľ je vďaka obsahu byliniek a kvetov farebne veselá, aromatická a pikantná. Hodí sa do predkrmov ako sú pomazánky, ale aj do hlavných jedál a šalátov.
Koreniaca bylinka, ktorá sa dokonalé hodí do strukovín a zeleninových polievok. Priaznivo pôsobí na žalúdok.
Koreniaca bylinka nazývaná aj ázijský petržlen má výraznú sladkú bylinnú chuť a výborne sa hodí k dochuteniu šalátov, polievok a omáčok. Povzbudzuje chuť do jedla. Pomáha pri lenivosti čriev a zápche.
Koreniaca zeleninová zmes bez obsahu soli. Lahodná zeleninová chuť tejto zmesi dáva pokrmom korenenú chuť. Hodí sa na prípravu klasickej kuchyne ako sú omáčky, šaláty či dusené pokrmy. Pridajte ku koncu varenia.
Bujón Pikantná polievka s bylinkami perfektne dochutí každú polievku a dodá jej pikantnú chuť poctivého vývaru aj bez dlhého varenia. Je to skvelá alternatíva ku kuraciemu bujónu. Cenné korenia, ako je chilli, zázvor, galgán a kurkuma navyše krásne zahrejú. Bujón je bez palmového oleja, bez kvasníc a je vegánsky.
Tymián je rastlina veľmi podobná voľne rastúcej materinej dúške. Pre výraznú vôňu je obľúbený hlavne v stredomorskej kuchyni. Tymián je vynikajúci na dochutenie rajčín, húb, zemiakov, ako aj diviny.
Kurkuma – blahodárna sila farby slnka. Jej charakteristickú zlatožltú farbu si dobre pamätajú všetci, ktorí ju po varení chcú umyť z rúk. Kurkuma dodá pokrmom nielen krásnu farbu, ale pre svoje cenné látky je veľmi prospešná pre organizmus. Toto zemité korenie známe ako nevyhnutná súčasť kari zmesí sa skvele hodí do ryžových pokrmov a šošovice. Výborne chutí so špenátom, s kuracím mäsom i rybou. TIP: Pre získanie intenzívnejšej arómy sa pred pridaním ostatných prísad doporučuje zahriať korenie v rastlin
Masala je indická zmes korenia, hodí sa do všetkých orientálnych jedál, či už ide o zeleninové alebo ryžové indické jedlá.
Jemná pestrá zmes morskej soli a 12 druhov byliniek. 12-bylinná soľ je univerzálna soľ. Jej použitie je ako u klasickej soli. Je vhodná do polievok, na šaláty, omáčky, dusené mäso, atď.