Paprika sladká sa pridáva takmer do všetkých mäsitých pokrmov, ako základ niektorých omáčok, do studenej kuchyne, na dofarbenie jedál. V pokrmoch dokonale vynikne jej jasná chuť a vôňa s ľahkou ovocnou arómou.
Čierne korenie, ktoré má ostrú a pálivú chuť, je univerzálnym korením, ktorým možno ochutiť polievky, omáčky, mäsá aj šaláty. Zlepšuje trávenie, povzbudzuje chuť do jedla a obmedzuje nadúvanie.
Všetky druhy chilli pochádzajú z jedného druhu Capsicum tepin, tiež nazývaný vtáčie korenie. Sú to plody o veľkosti hrášku. Pôvodnou krajinou chilli je Stredná a Južná Amerika. Dnes sa tieto rastliny pestujú po celom svete. Plody môžu byť guľaté alebo zašpicatené, červené, zelené aj žlté.
Kajanským korením býva často označovaný prášok zo sušených chili papričiek. Má žltú až červenú farbu a veľmi pálčivú chuť. Pochádza z oblasti Strednej Ameriky. Karibskí domorodci s ním zoznámili už Kolumbových námorníkov.
Cibuľa je veľmi obľúbená po celom svete, pochádza však zo západnej Ázie, Iránu, Pakistanu a Afganistanu. Starí Sumeri ju pestovali už 4000 rokov pred naším letopočtom.
Klinčekovec pochádza z indonézskych ostrovov Moluk. Dnes sa pestuje v Indonézii, na Madagaskare, Srí Lanke, v Tanzánii a Malajzii. Do Európy sa dostal v dobách starovekého Ríma po súši cez Alexandriu. Neskôr ostrovy dobyli Portugalci a po nich Holanďania. Svoj monopol strážili až do roku 1772, kedy francúzsky úradník dostal sadenice na ostrov Maurícius. Dnes sú najväčšími vývozcami Madagaskar, ostrovy Zanzibar a Pema.
Rímska rasca je súčasťou pokrmov ako sú garam masala z Indie, orientálny kuskus, mexické chilli con carne, ai. Je aromatickejšia a chutí úplne inak, než klasická rascu. Má ostrú, horkú a veľmi prenikavú chuť, ktorá je natoľko výrazná, že dokáže prehlušiť nielen arómu ostatných korení, ale veľakrát aj celého pokrmu, preto ju dávkujte pri varení veľmi opatrne!
Koriander je príbuzný rasce, anízu a kôpru a tvorí jednu zo základných súčastí indického korenia. Je súčasťou mnohých zmesí ako napríklad Country korenie, Adžika, Kari, ai.
Koriander je exotická bylinka nezameniteľnej chuti, ktorá sa používa hlavne do ázijských a mexických pokrmov. Je príbuzný rasce, anízu a kôpru a tvorí jednu zo súčastí mnohých zmesí ako napríklad Country korenie, Adžika, Kari, ai.
Majorán bol v staročeskej kuchyni nevyhnutnou prísadou zemiakovej polievky (bramboračky) a zemiakovej placky (cmunda). Vyniknúť dáva predovšetkým chuti zveriny alebo pečenej pečeni. Veľmi dobre sa hodí aj do ľahkých zeleninových alebo vaječných šalátov. Využívať ho možno v čerstvom i sušenom stave. Jeho prednosťou je, že nestráca arómu, ktorá sa výborne spája s ostatnými druhmi korenia, napr. s tymiánom.
Nové korenie alebo tiež jamajské korenie, pripomína chuťou korenie, klinčeky, škoricu a muškátový oriešok v jednom. Toto korenie sa dostalo do Európy v 17. storočí z nového sveta, preto sa dostalo názov nové. V Anglicku je nazývané Allspice, tj. všekorenie, alebo tiež všehochuť, pretože v sebe spája chuť a vôňu najobľúbenejších korení.
Paprika sladká sa pridáva takmer do všetkých mäsitých pokrmov, ako základ niektorých omáčok, do studenej kuchyne, na dofarbenie jedál. V pokrmoch dokonale vynikne jej jasná chuť a vôňa s ľahkou ovocnou arómou.
Biele korenie sú bobule zbierané červené v plnej zrelosti, namáčajú sa do vody, aby z nich mohlo byť odstránené oplodie, následne sa semená sušia na slnku, než vznikne typická žltobiela farba.
Zelené korenie sa zbiera, keď sú bobule zelené (nedozreté). Na rozdiel od korenia čierneho nie je fermentované, ale buď rýchlo usušené alebo naložené v octe či slanom náleve. Tento korenie je veľmi obľúbené u labužníkov.
Čierne korenie, ktoré má ostrú a pálivú chuť, je univerzálnym korením, ktorým možno ochutiť polievky, omáčky, mäsá aj šaláty. Zlepšuje trávenie, povzbudzuje chuť do jedla a obmedzuje nadúvanie.