Koriander je charakteristický svojou nasladlou a zároveň pikantnou arómou s orechovým podtónom. Koriander je hlavnou súčasťou kari korenia, ale používa sa aj k dusenému mäsu, do marinád alebo k nakladanej zelenine.
Guličky koriandru voňajú podobne ako rasca, aníz alebo kôpor. Chuť koriandru je nasladlá a zároveň pikantná s jemne orechovým podtónom. Sú hlavnou súčasťou kari korenia, ale používajú sa aj k dusenému mäsu alebo do marinád.
Škorica mletá je aromatická kôra stromu škoricovníka čínskeho alebo kasia, ktorej sladké aromatické zvitky sú pomleté na jemný prášok.
Kardamom zelený má silnú nezameniteľnú arómu a citrónovo-kvetinovú chuť s ľahkou prímesou gáfru a eukalyptu, ktorú nemožno nahradiť iným korením.
Rasca veľmi dobre podporuje trávenie, takže má pozitívne účinky na zdravie a skvele dochutí vaše jedlo. Chuťovo sa táto rasca líši od našej rasce.
Tandoori masala je tradičná indická zmes korenia. Využíva sa predovšetkým na prípravu omáčok a marinád. Skvelo dochutí predovšetkým kuracie, bravčové či jahňacie mäso i ryby. Je vhodná na grilovanie. Tandoori masala sa skladá z papriky, čili prášku, korianderu, rasce, cesnakového prášku, kasia škorice, klinčeku, feniklu, bobkového lístu a soli.
Sušené kari lístky sú v indickej a ázijskej kuchyni veľmi populárne. Používajú sa predovšetkým k dochucovaniu zeleninových a kari pokrmov. Využiť sa však dajú aj pri príprave polievky. V ázijskej kuchyni plnia podobnú úlohu, ako u nás bobkový list.
Rímska rasca je tradičnou súčasťou pikantných jedál. Výborne sa hodí ku grilovanému či dusenému mäsu. Využíva sa aj na prípravu omáčok, k zelenine či ryži. Netreba si ju však mýliť s tradičnou európskou rascou. Má totiž úplne inú chuť i vôňu. Rímska rasca je chuťovo o niečo ostrejšia a mierne kyslastá než klasická európska rasca.
Zmes kari korenia Madras. Jemnejšia, nie príliš pikantná zmes. Ideálne na prípravu indických a orientálnych pokrmov. Madras kari korenie je vhodné do polievok, ryže, omáčok či mäsa. Zmes kari korenia Madras sa skladá z korianderu, kurkumy, horčice, senovky gréckej, soľ, cayenského korenia, zeleru, klinčeku, kukuričnej múky, papriky, čierneho korenia, cibule, cesnaku, feniklu a bobkového listu.
Koriander je aromatické korenie. Je základnou zložkou kari zmesí. Má mierne pikantnú príchuť. Najčastejšie sa využíva na dochucovanie mäsa, rýb, ryže, rôznych druhov zeleniny či ako prísada do perníku. Okrem toho sa používa aj vo výrobe alkoholických nápojov vrátane vín.
Kurkuma je veľmi populárne korenie v ázijských krajinách. Je súčasťou kari zmesí a skvelo sa hodí do ryžových pokrmov i šošovice. Využiť sa dá aj na prípravu zeleninových pokrmov, mäsa či rýb. Kurkuma mletá má sýto žltooranžovú farbu a chutí štipľavo, horko a zemito. Vďaka svojej sýtej oranžovej farbe sa často používa aj ako prírodné farbivo.
Populárne indické korenie Garam Masala je zmesou korenia do omáčok, marinád či polievok. Jeho zloženie môže byť mierne odlišné v každom regióne. Gazdinky si ho na Blízkom východe či v Indii pripravujú totiž individuálne doma. Naša zmes obsahuje koriander, škoricu, klinček, zázvor, rímsku rascu, fenikel, čierne korenie, čili prášok, kardamom, badián, bobkový list, slnečnicový olej a muškátový oriešok.
Drvené chilli papričky doporučujeme používať do omáčok, gulášov či na zaváranie. Chilli korenie podporuje aj chuť do jedla, tvorbu slín a žalúdočných štiav a zlepšuje trávenie. Je považované taktiež za afrodiziakum. Pre svoju veľmi pálivú chuť a výraznú arómu sa používa do radu pokrmov hlavne v indickej, čínskej a juhoamerickej kuchyni.
Mleté chilli korenie na prípravu mexickej, indickej či ázijskej kuchyne. Kapsaicin sa veľmi dobre rozpúšťa v tukoch a účinne sa tak podiela pri chudnutí. Mleté chilli korenie je vhodné na prípravu všetkých druhov mäsa, na grilovanie, do marinád, do koreniacich zmesí, do omáčok či polievok.